Overheid wil wietteelt legaliseren

You Are Here: Home / Overheid wil wietteelt legaliseren

Gedaan met de zolderplantages? Nederlandse overheid wil wietteelt legaliseren.

De regeringsformatie in Nederland is nog volop aan de gang, maar het nieuwe kabinet heeft al een aantal maatregelen bekendgemaakt. Zo zal in een aantal gemeenten over het hele land legale wiet verspreid worden. Daarmee wil Den Haag nagaan of legale, gereguleerde plantages de drugscriminaliteit zullen doen afnemen en of de softdrugs zelf minder schadelijke stoffen zal bevatten.

Nederlandse gemeenten kunnen zich zelf aanmelden om aan het experiment deel te nemen. Het is vooral de bedoeling dat middelgrote en grote steden meedoen aan het project. Dat meldt RTL Nieuws. De Nederlandse overheid gaat aan één organisatie een vergunning geven om legaal de ‘overheidswiet’ te telen. Het verantwoordelijke kabinet moet nog uitwerken hoe het concreet geregeld zal worden. Den Haag hoopt dat daarmee de drugscriminaliteit zal afnemen.

Momenteel wordt wiethandel in Nederland in coffeeshops gedoogd, maar het is illegaal voor de uitbaters om de softdrugs in te kopen. Wie een coffeeshop openhoudt, is dus genoodzaakt om samen te werken met criminelen die illegaal cannabis groeien en verhandelen. Die illegale wietteelt zorgt bij onze noorderburen voor veel overlast en geweld. Ook wil de regering bestuderen welke effecten de legaal geteelde wiet op de volksgezondheid zal hebben. Illegaal geteelde cannabis bevat nu dikwijls veel schadelijke stoffen.

bekijk de video

D66 zet door

Coffeeshops worden in Nederland sinds de jaren 70 gedoogd, maar er is al tientallen jaren sprake om ook de cultivering van cannabis wettelijk te maken. Momenteel ziet het ernaar uit dat er een coalitie zal komen met de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het sociaal-liberale D66 staat te springen om alles wat met blowen te maken heeft groen licht te geven, maar CDA en ChristenUnie zijn altijd tegen geweest. Volgens die christelijk geïnspireerde partijen moet de regering er alles aan doen om verslavende middelen uit de maatschappij te houden.

Ook de VVD van Mark Rutte is niet erg enthousiast, maar vorig jaar stemde een meerderheid van het VVD-partijcongres wel voor het slimmer reguleren van de wietteelt. In het verleden uitte Rutte meermaals scherpe kritiek op het gebruik van de softdrug. Hij benadrukte dan vooral dat het heel slecht is voor de gezondheid.

Is Cannabis really legal in Amsterdam?

AMSTERDAM IS WIDELY REGARDED AS THE DISNEY WORLD OF SEX, DRUGS, AND ROCK AND ROLL, BUT A LOT OF PEOPLE DON’T REALISE THAT THE LAWS SURROUNDING THE PLANT ARE PRETTY WEIRD. DURING OUR TRIP TO THE NETHERLANDS, WE VISITED THE GREEN HOUSE COFFEESHOP TO SQUEEZE OUT SOME INFORMATION FROM INSIDE THE INDUSTRY.

Criminaliteit door “verouderd beleid”

Ook zouden steeds meer Nederlandse gemeenten pleiten voor legaliseren, vooral in de grensgebieden in Noord-Brabant en Limburg, waar de overlast van wietcriminaliteit groot is. Heel wat stemmen zeggen dat het Nederlands cannabisbeleid ondertussen achterhaald is, het land stond decennia internationaal bekend om zijn soepele softdrugsbeleid, maar intussen werd het ingehaald door Uruguay en Amerikaanse staten als Colorado. Daar is wietteelt helemaal legaal en brengt het de overheden een fortuin op.

Regering Rutte III gaat ook 100 miljoen euro pompen in een Ondermijningsfonds om drugscriminaliteit aan te pakken. Het geld zal geïnvesteerd worden in het in beslag nemen van verboden middelen en het opsporen van daders.